Menü

Kihirdették a Paris Photo – Aperture Foundation Photobook Awards 2021-es nyerteseit

21 • 11 • 12Cserna Endre

A 2012 óta évente kiosztott Paris Photo – Aperture Foundation PhotoBook Awards díj a fotókönyv-kultúra egyik legrangosabb elismerése. Minden évben három – a legjobb Első Fotókönyv, az Év Fotókönyve és a Legjobb Katalógus – kategóriában versenyez harmincöt kiválasztott alkotás. Bár a tavalyi év alkotási és gyártási nehézségeinek ellenére is rengeteg nevezett pályaműből válogatott a zsűri – melynek tagjai Emilie Boone, művészettörténész, Sonel Breslav, a Printed Matter munkatársa, Darius Himes a Christie’s fotórészlegének nemzetközi vezetője, Lesley A. Martin, az Aperture kreatív igazgatója és Jody Quon, New York Magazin vezető képszerkesztője –, az erőteljesen érződik a shortlist válogatáson, hogy idén feltűnően sok introspektív, befelé vagy a személyes környezetre figyelő munkával találkozhatunk.

A végső nyerteseket kiválasztó zsűri tagja a következő szakmabeliek voltak: Aurélien Arbet, az Études alapítója és kreatív igazgatója; Daniel Balufuks, művész; Taous R. Dahmini művészettörténész; Fannie Escoulen, a Francia Kulturális Minisztérium fotóművészetért felelős vezetője és Tatyana Franck, a Photo Elysée igazgatója.

A Legjobb Katalógus:
What They Saw: Historical Photobooks by Women, 1843–1999
Russet Lederman and Olga Yatskevich, eds.
10×10 Photobooks, New York

Legjobb katalógus kategóriában a What They Saw: Historical Photobooks by Women, 1843-1999 című kiadvány nyert, melyet Russet Lederman és Olga Yatskevich szerkesztettek. A könyv kétszázötven olyan kiadványt, zinet, portfóliót, albumot szemléz és mutat be, amelyeket női alkotók hoztak létre. A téma – a fotográfia feltalálásától az ezredfordulóig való áttekintés – még nem kapott saját kiadványt, így nem csak a gondos szerkesztői munka miatt kiemelkedő katalógus a What They Saw, hanem egyúttal a női fotó jövőbeni kutatását is megkönnyítő publikációról van szó.

0103

Fotó: What They Saw: Historical Photobooks by Women, 1843–1999. 10×10 Photobooks, New York

0103

Fotó: What They Saw: Historical Photobooks by Women, 1843–1999. 10×10 Photobooks, New York

Az Év Fotókönyve:
Muhammad Faldi and Fatris MF
The Banda Journal
Jordan, jordan Édition, Jakarta Indonesia

Az Év Fotókönyve Muhammad Faldi fotográfus és Fatris MF néprajzkutató közös munkája, a The Banda Journal lett. A rendkívüli grafikai érzékkel megtervezett könyv egy kevéssé ismert indonéz szigetcsoport, a Banda-szigetek múltjával és jelenével foglalkozik: milyen szerepet töltött be e hely a gyarmatosítások idejétől kezdve, milyen hatása volt ez a szigetek lakóira és kultúrájukra, illetve hogyan befolyásolják a történelmi események, gazdasági faktorok napjainkban is a nyugati világtól messzi, kevéssé ismert helyszínt.

0103

Fotó: Muhammad Fadli from The Banda Journal Courtesy the artist

0103

Fotó: Muhammad Fadli from The Banda Journal Courtesy the artist

A legjobb Első Fotókönyv:
Sasha Phyars-Burgess
Untitled
Capricious Publishing, New York

A legjobb Első Fotókönyvnek járó díjat Sasha Phyars-Burgess Untitled című könyve kapta, melyben egy trinidadi származású, elsőgenerációs amerikai nő pozíciójából kaphatunk képet családi viszonyairól és a fekete kisebbség létélményéről. A dokumentarizmus legújabb hullámához kapcsolható alkotó, friss szemszögből mutatja be szubkultúráját és kulturális örökségét. A három különálló sorozatból álló meditatív kötetet interjúk és versek egészítik ki.

0103

Fotó: Sasha Phyars-Burgess: from Untitled Courtesy the artist and Capricious Publishing

0103

Fotó: Sasha Phyars-Burgess: from Untitled Courtesy the artist and Capricious Publishing

A zsűri különdíja:
Vasantha Yogananthan
Amma
Chose Commune, Marseille, France

A zsűri különdíját Vasantha Yogananthan kapta a 2016 óta futó A Myth of Two Souls kiadványsorozatának hetedik, Amma című könyvéért, melyben a Rámájana című, szanszkrit nyelvű hindu epikus ciklust meséli és értelmezi újra saját modern és sokszor látomásos, sokszínű feldolgozásában.

0103

Fotó: Vasantha Yogananthan: The Fishermen, Danushkodi, Tamil Nadu, India, 2013, from Amma Courtesy the artist

0103

Fotó: Vasantha Yogananthan: Sea Of Trees, Valmiki Nagar, Bihar, India, 2014, from Amma

A teljes shortlist itt érhető el.