Menü

Ami nem látható – Válogatás Prashant Panjiar című That Which is Unseen albumának képeiből

22 • 02 • 07Cserna Endre

Hetedik alkalommal került megrendezésre Dél-Ázsia legfontosabb fényképészeti eseménye, az Indian Photo Festival. A nemzetközi fotográfiai platform Haidarábádban (Hyderabad) valósult meg 2021. november 18. és december 19. között – némiképp rendhagyó, hibrid módon. A hagyományos kiállítótereken bemutatott munkákon, filmvetítéseken, kerekasztalbeszélgetéseken, workshopokon és portfólió review-kon túl, az online térben is helyet kaptak digitális tárlatok. A IPF nívóját mutatja, hogy a LensCulture és a National Geographic is rendszeresen a globális fotográfiai élet egyik legfontosabb szakmai fórumaként hivatkozik rá, amelynek egyszerre célja a fotográfia médiumának népszerűsítése, közönségének és közösségének megteremtése, valamint a globális szociális problémákra való figyelem felkeltése.

Prashant Panjiar autodidakta fotográfus, aki a nyolcvanas évektől az ezredfordulóig fotográfus-újságíróként és képszerkesztőként dolgozott. Azóta független riporterként helyezkedett el és dokumentarista sorozatokat készít, valamint alkotói praxisa mellett kurátorként és szervezőként is aktív. A Nazar Foundation és a Goa Open Arts Festival alapítója, emellett a Delhi Photo Festival működésében kreatív igazgatóként vesz részt, vállalati gyűjtemények összeállításában segédkezik, valamint a World Press Photo Awards és a China International Press Photo Competition zsűritagja.

A That Which is Unseen című keménykötésű fotográfiai albuma három évtized munkáját foglalja össze közel százhatvan oldalon. Úgy a riporteri évek munkáit, mint az önfinanszírozott (szerelem)projekteket felvonultató kiadványban Prashant Panjiar érdeklődésének egész spektrumát áttekinthetjük.

A punjabi terrorizmus bemutatása, az 1984-es szikh ellenes zavargások képei, a menekültválságok portréi, a pakisztáni és afganisztáni tudósítások és a legkiszolgáltatottabb néprétegek életének követése mind az Indiát és a régiót sújtó problémák humanista dokumentarista hagyományba illeszkedő fotográfiai hitvallásról árulkodnak.

0103

Fotó: Prashant Panjiar: That which is Unseen
Képek és szöveg: Prashant Panjiar
Kiadó: Navajivan Trust

0103

Fotó: © Prashant Panjiar: That which is Unseen

0103

Fotó: © Prashant Panjiar: That which is Unseen

0103

Fotó: © Prashant Panjiar: That which is Unseen

0103

Fotó: © Prashant Panjiar: That which is Unseen

Prashant Panjiar sorozatát a 2021-es Indiai Fotófesztiválon is bemutatták. A fesztivál képeiből ezen a linken mutattunk be egy válogatást.
Jegyzetek

That Which is Unseen. Prashant Panjiar
Kiadó: Navajivan Trust, 2021
Képek és szöveg: Prashant Panjiar
Méret: 170 x 230 mm
Oldalszám: 154 p.