Menü

5kérdés – Vető János

22 • 02 • 19Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Vető János képzőművészt, fotóművészt, videóművészt, zenészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Duane Michals történetei, Jacques Henri Lartigue és Man Ray humora, Moholy-Nagy László és Lucien Hervé mérnöki pontossága, Németh József gyöngyvirágos aktja, Bruce Davidson tónusai, Guy Bourdin dekadenciája, valamint Henri Cartier-Bresson és André Kertész humanizmusa voltak az irányadóim. És persze kortársaim, barátaim, mestereim, az akkoriban nektárként csepegtetett szakfolyóiratok is nyilván beépültek a látáskultúrámba. Például a lengyel Projekt magazin duplex nyomásos fekete fehér lapjai. Vagy a svájci Camera minden egyes száma az elsőtől az utolsóig.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

A Balatonboglári Kápolna tárlatok a kezdetektől, az R kiállítás, ahol először láttam viszont a boglári művészeket Budapesten és Szentjóby Tamás: Autodidakta festmény vakoknak című képét. 

És az NSZK kortárs a Műcsarnokban, ahol először éreztem élőben Joseph Beuys művéből áradó mágikus sugárzást, de Andy Warhol Blue Movie füzete és Duane Michals, Diane Arbus és Lisette Model albumai is meghatározóak voltak.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Sok első kiállításom volt, iskola és magánlakás falán, de az első komoly önálló kiállításom a Bercsényi Kollégium legendás kiállítóterében volt, ahol már az installáció is szerves része volt az eseménynek.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Van ez is, az is, de jóformán csak a telefont használom. Egyre jobb a képminősége és mindig kéznél van. Tamagocsi farmer drónvadász vagyok. Ez a képeim témája, tárgya, ez az anyaga a videóanimációimnak, az IPP képeimnek. 

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

A napokban fejeztem be két hanglaboratórium összeszerelését, ezekről a tamagocsikról készítettem pár felvételt.

 

0103

Fotó: © Vető János