Menü

5kérdés – Robitz Anikó

22 • 10 • 01Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Robitz Anikó fotóművészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Barátok, kollégák személyisége, szakmai attitűdje inspirál. Találkozások, beszélgetések, ezek olyan élmények, amelyek sokat jelentenek és valamiképp talán beépülnek a képeimbe. És persze az utazások és az építészet az, ami még meghatározó.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

A legelső fotóalbum, amit nagyon szerettem Cheyco Leidmann Foxy Lady-je. Vonzó volt a harsány, divatos világa, ami ellentétes azoknak az alkotóknak a munkáival, akiknek albumait később nagyon sokat lapozgattam. Ezek között volt Lewis Baltz The New Industrial Parks Near Irvine, California és Hiroshi Sugimoto Architecture of Time című könyve.

A kiállítás, ami legmeghatározóbb volt számomra Miroslaw Balka How It Is című alkotása. A Tate Modernben láttam 2010-ben. Nem fotográfia, inkább építészet, de nehéz volna a műfaját meghatározni. Egy lábakon álló 30 méter hosszú, 13 méter magas konténerszerű acélszerkezet, aminek koromsötét belsejében, idegen emberekkel együtt, minden támpont nélkül lenni elbizonytalanító, sőt félelmetes. A mű számos utalást tartalmaz a Holokausztra, és arra a kockázatra, amit napjaink menekültjei vállalnak utazásuk során. 

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

2007-ben Budapesten, az Örökmozgó moziban (ma Art+ Cinema) rendeztem meg az első kiállításomat. Analóg nagyítások, beton „paszpartuban“, és egy nagyméretű lambda print. Ez volt a Passzívház, az első bemutatkozásom, közvetlenül a Szellemkép Szabadiskola elvégzése után. A kiállítást volt tanárom, Telek Balázs fotográfus nyitotta meg. A megnyitó után a társaság átvonult a mozi mellett lévő lakásomba és emlékezetes mulatság kerekedett.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Analóg fotózást tanultam, de az első kiállításom után digitális fényképezőgépekkel dolgoztam. Az ezalatt a tizenhárom év alatt készült munkáimat a szlovén Photon Galériával közösen megjelentetett albumom tartalmazza. Rátkai Zsófia ajánlója a könyvről itt olvasható a Punkton. Az elmúlt hetekben nyílt két budapesti kiállításomon (Dunkelkammer a The Space Galériánál és a Lehetséges világok az Artphoto Galériában) újra analóg fotográfiákat állítottam ki.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Hollandiában fényképeztem egyik kedvenc gépemmel, a Rolleiflex-szel, több éve lejárt színes rollfilmre.

0103

Fotó: © Robitz Anikó