Menü

5kérdés – Kis-Kéry Anna

23 • 06 • 24Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Kis-Kéry Anna fotográfust kérdeztük.

1. Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Ha a legelső emlékeimig akarok visszanyúlni, amikor elkezdett a fotográfia érdekelni, az első név, aki eszembe jut, Tim Walker. Tizennégy éves voltam amikor az unokatestvérem meglepett az angol Vogue magazin egyik számával, amiben Tim Walker egyik fotósorozata volt. Lenyűgözött az a világ, amit a díszletek és mesebeli tájak ötvözésével megteremtett, és úgy éreztem, hogy a fotó sokkal többre képes annál, hogy pusztán lenyomatává váljon az engem körülölelő, olykor unalmas mindennapoknak.

A divatfotó a későbbiekben egyre inkább szolgált fő inspirációul számomra, majd amikor megismertem Helmut Newton munkásságát, úgy éreztem, megtaláltam azt az alkotót, aki mind a mai napig nagy hatással van rám. Ha a képeit nézem egy erős, független, szexualitásban szabad, öntudatos női karakter bontakozik ki előttem, ami nem csak személyesen engem, mint nőt inspirál nőiségem megélésében, de az alkotói folyamatomban is arra sarkall, hogy a nők eredendő szépségét és erejét mutassam meg.

2. Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Wolfgang Tillmans 2017-es Tate Modernben megrendezett kiállítását mindenképp kiemelném. A MOME fotó alapképzését csináltam, amikor Londonban láttam a kiállítást. Akkoriban többször megkérdőjeleztem magamban, milyen irányban is szeretnék tovább haladni a fotográfiával. Nagyon tetszett, hogy olyan képeket látok, amik bár önmagukban nem feltétlenül mutatnak esztétikai értékükön túl, egymáshoz való elhelyezkedésükben és a hozzájuk társított szövegrészletekkel képesek narratívát létrehozni. Megnyugtatott, hogy nem szükséges világmegváltó képeket létrehozni ahhoz, hogy megmutassuk, van mondanivalónk.

3. Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Az első egyéni kiállításom másfél éve volt a Q Contemporary Project Space-ben. A diplomamunkám képeit mutattam be, ami azért is volt szerencsés, mert abban az évben diplomáztam, de sajnos a közös diploma-kiállításunkra nem került sor, csak az azt követő évben.

4. Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Elsősorban analóg gépet használok. Az elmúlt 5 évben nem is volt olyan anyag, amit ne a középformátumú vagy 35mm-es fényképezőgépemmel készítettem volna. Nem mondom, hogy nem szeretek digitális gépet használni, de úgy érzem egy analóg géppel sokkal megfontoltabban tudok képet alkotni, illetve nagyobb biztonsággal tölt el, hogy a képeket bármikor elővehetem egy mappából, nem keverednek el a digitális térben. Ezenfelül az sem mellékes, hogy szeretek analóg laborban dolgozni, ahol magamnak nagyíthatom le, kísérletezhetek a képekkel.

5. Milyen fényképet készített legutóbb?

A legutóbbi képeim a jelenleg is készülő Naiva című sorozatomhoz készültek, de sajnos még előhívatatlanul állnak. Így most a folyamatban lévő sorozatom egy korábbi képét mutatom meg.

0103

Fotó: © Kis-Kéry Anna: Részlet a Naiva című sorozatból