Menü

Mit nézzünk októberben? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

23 • 10 • 03Punkt

Októberben sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. World Press Photo, Ruth Orkin életműve, és a 10 éves TOBE Gallery. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása
Néprajzi Múzeum
2023. szeptember 14. – 2024. június 30.
Kurátorok: Bazsó Borka, Gellér Judit, Szabó Magdolna, Szeljak György

Claudia Andujar (1931, Svájc) érzékiséggel telített látásmódjával az indián közösségek mindennapjait kevésbé megszokott felfogásban ábrázolta. Műfajokon túlmutató, bátran kísérletező munkáiban nem kizárólag az etnográfiai jelenségek dokumentálására törekedett. A tárlaton a kronologikus vonalat követve a Brazíliába érkezést követő magazinfotós időszaktól és a kísérletezésektől kezdve jutunk el a janomami indiánok között készített művészi és aktivista képekig, majd az életmű időskori feldolgozásáig, az 1960-as évektől a 2010-es évekig.

0103

Fotó: Claudia Andujar: Urihi-a (A ház sorozat), 1974 (2021)
Inkjet, Hahnemühle Photo Rag® Baryta 315g
100x150 cm

World Press Photo 2023
Magyar Nemzeti Múzeum
2023. szeptember 22. – november 5.
Kurátor: Révész Tamás

A World Press Photo (WPP) kiállítás Magyarországon és a világban is az egyik leghíresebb és legnagyobb fotókiállítás, melyet a világban mindenütt óriási érdeklődés kísér. Az évente megrendezett World Press Photo pályázat az elmúlt év legjobb fotóriporteri és dokumentarista fotóit ismeri el és díjazza. A kiállítás képeiből hamarosan itt a Punkton is látható lesz egy válogatás.

0103

South America Stories.
Fotó: Alessandro Cinque
Pulitzer Center / National Geographic

Dr. Szász János: Elvonatkoztatás fehér feketében
Capa Központ - 8F Galéria
2023. szeptember 27. – 2024. január 15.
Kurátor: Csizek Gabriella

Dr. Szász János élete nemcsak azért érdemes a figyelemre, mert teremtő erővé tudta változtatni mindazt, ami akadályként állt az útjában, hanem mert ezt következetesen végig is vitte, még ha ez akkor a hazai közegben nem is kapott igazi elismerést. Életműve pedig már abban az időszakban is figyelmet érdemelt volna. Nemcsak formákban, hanem ritmusokban is lát, ezzel sajátos lüktetést ad ismétlésekből építkező képeinek, melyeket már itt a Punkton is bemutattuk.

0103

Fotó: Dr. Szász János: Tricikli a hóesésben / Tricycle, 1958 k.

Az idő illúziója – Ruth Orkin (1921–1985)
Mai Manó Ház
2023. október 11. – 2024. január 14.
Kurátorok: Anne Morin, Baki Péter

Komoly kihívásokkal kellett szembenéznie annak a nőnek, aki a 20. század első felében filmkészítő szeretett volna lenni az Egyesült Államokban. Miközben a nők részt vettek az álomgyár nyersanyaggal való ellátásában, afelől nem lehetett kétség, hogy a termékek előállítói, vagyis azok, akik a kamera mögött foglaltak helyet, férfiak. Ruth Orkin nem választhatta azt a pályát, amely iránt elhivatottságot érzett – legalábbis nem úgy, ahogy elképzelte –, és ez alapvető módon határozhatta meg fotográfiai munkásságát. A Mai Manó Házban látható kiállításon Orkin életének leghíresebb felvételeit – köztük az Amerikai lány Olaszországban címűt – és sorozatait mutatják be.

0103

Fotó: Ruth Orkin: Jinx és Justin az MG-ben, Firenze, Olaszország, 1951

10TH ANNIVERSARY EXHIBITION | TO BE CONTINUED
TOBE Gallery
2023. október 18. – november 2.
Kurátorok: Bea Puskás és Tomas Opitz

A TOBE Gallery 2023. október 18-án ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. A cél 10 év után sem változott: a fotóművészeti kultúra minél szélesebb körű terjesztése, megismertetése és megszerettetése, illetve a kortárs magyar fotográfia nemzetközi kontextusba helyezése. A galéria számára az őszi szezon egyik csúcspontja a galéria születésnapján nyíló különleges csoportos kiállítás, ahol számos új vagy a galériában még be nem mutatott alkotással lehet találkozni az általuk képviselt művészektől.

0103

Fotó: © Anthony Marchetti: Good People, JOY, 2023
Digitális fotográfia, archív pigment nyomat
100 x 80 cm
a TOBE Gallery jóvoltából

Jegyzetek

A szeptemberi ajánlónk – amelyben még szintén találni októberben is nyitva tartó remek fotókiállításokat – ezen a linken tekinthető meg.