Menü

5kérdés – Reviczky Zsolt

23 • 12 • 09Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Reviczky Zsolt fotóriportert kérdeztük.

1. Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

A Népszabadságnál Rédei Ferenc és Fejér Gábor szemlélete, képei és képszerkesztése volt rám komoly hatással, nagyon sokat köszönhetek nekik. Kezdőként a legnagyobb inspirációt Benkő Imre, Dezső Tamás, Gárdi Balázs és Domaniczky Tivadar fotói jelentették számomra. Rengeteg alkotóra kellene még hivatkoznom, de talán nem fullasztanám a válaszom a nemzetközi nagyságok listájába. Csak kettejüket említem: W. Eugene Smith és William Daniels. Hosszútávú projektjeikben mindketten fontos társadalmi témákra irányították a figyelmet. Képeiken végtelen tisztelettel, szívből kezelik alanyaikat, formanyelvük pedig ámulatba ejt.

2. Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

2014-ben a Capa Központ szervezésében – Virágvölgyi István vezetésével – járt egy kis csapat magyar fotográfus a Visa pour l'image nemzetközi fotófesztiválon. Itt láttam az előbb már említett Willam Daniels kiállítását a Közép-afrikai Köztársaságban zajló humanitárius válságról. Egy másik nagyon fontos kiállítás volt számomra a közelmúltból Dezső Tamás: Hipotézis: Levél minden című kiállítása a Capa Központban. Lenyűgöző volt számomra a rendkívül gazdag filozófiai háttér és a kristálytiszta képi nyelv. Bár festészet, de hasonló revelációt jelentett a 2009-es William Turner-tárlat a Szépművészeti Múzeumban. A klasszikus, történelmi tárgyú festészettől induló és közel absztrakt képekig futó út - az „ismerd meg önmagad” utazás katartikus lenyomata számomra.
Fotóalbumok közül meg szeretném említeni André Kertész: A korai évek című minialbumát a művészi fejlődés kezdeti, bensőséges pillanataival. A másik, számomra meghatározó – és fotóriporteri szakmámhoz közvetlenül kötődő – fotóalbum a Magnum Stories, a nemzetközi képügynökség 61 zsenijének képeivel és gondolataival.

3. Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

A hagyományosan a Magyar Sajtófotó kiállítás nagydíjához kapcsolódó lehetőségen mutatkozhattam be a Mai Manó Könyvesbolt kiállítóterében 2013-ban.

4. Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Nikon Z9 digitális fényképezőgépet használok. Fontos ez a kérdés? Talán nem, de a Leica formátumú digitális gép mennyiségi korlátlansága miatt talán mégis nagyobb önfegyelmet kellene magamra erőltetnem.

5. Milyen fényképet készített legutóbb?

A Budapest Bábszínházban készítek egy sorozatot a színművészek átlényegüléséről, ahogy a báb „kilép az emberből".

0103

Fotó: © Reviczky Zsolt