Menü

,,Az emberek megismerése az, amit igazán szeretek csinálni” – Mary Ellen Mark képeiből nyílt kiállítás Berlinben

23 • 12 • 20Szabó Benedek

Németország egyik vezető kortárs intézménye Mary Ellen Mark életművéből rendezett kiállítást. A C/O Berlin szeptember 16-án nyitotta meg tárlatát, amely az amerikai fotográfus ikonikus és kevésbé ismert alkotásait adja közre. A művész öt kiemelkedő fotográfiai projektjéből mutatnak be válogatást, amelyben helyet kaptak a hosszú távú magánprojektek és megrendelésre készült munkák egyaránt. A tárlat 2024. január 18-ig látogatható Berlinben.

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Kissing in a bar, New York, 1977 © Mary Ellen Mark, Courtesy of The Mary Ellen Mark Foundation and Howard Greenberg Gallery

Mary Ellen Mark pályája elején még festészetet és művészettörténetet tanult a Pennsylvaniai Egyetemen, majd az Annenberg School for Communication fotográfus-riporter mesterképzését végezte el. Ezután 1963-tól kezdve a társadalomkritikus narratív fotográfiára összpontosított. A megbízások nyomán készült sorozatai az évek alatt önálló projektekké fejlődtek, fényképeit olyan vezető magazinokban publikálta, mint a Life, a People, a Vogue, a Rolling Stone, vagy a The New Yorker. Mary Ellen Mark számos nemzetközi díjat nyert élete során, fényképei pedig halála után is aktuálisak, érdekesek és érvényesek maradtak.

Az amerikai fotográfus már az 1960-as évek óta kiállt a társadalom peremére szorult emberek jogaiért. Mind a megbízásból készült, mind a személyes projektjeiben szereplő fényképei az emberi sorsok méltóságteljes bemutatására törekedtek. A saját vizuális nyelvének kialakításakor ez a fajta szemléletmód volt meghatározó. Amikor fotográfiai projektjeit készítette, gyakran hetekig élt alanyai mellett, hogy vizuális karaktertanulmányokat és narratívákat alkothasson történeteikből. Ugyanakkor a fotográfusi munka végeztével is gyakran kapcsolatban maradt az általa ábrázolt személyekkel.

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Mother Teresa at the Home for the Dying, Kolkata, India, 1980 © Mary Ellen Mark, Courtesy of The Mary Ellen Mark Foundation and Howard Greenberg Gallery

Az Encounters című kiállítás öt ikonikus projektet mutat be, amelyeket a fotográfus az 1970-es és ’80-as években készített, majd később egy fényképalbum-sorozatban publikált. Ezek a vállalkozások döntő szerepet játszottak a művész hírnevének alakulásában is, hiszen az érzékeny témákat is megjelenítő alkotások sokakhoz eljutottak.

,,Az emberek megismerése olyasvalami, amit igazán szeretek csinálni. Ez egy nagyon izgalmas munka, mert általában jobban szeretek spontán fényképezni, mint előre kidolgozott terv szerint haladni. Ezért is kedvelek inkább az alanyaim otthonában, semmint egy stúdióban dolgozni, mert szeretem érezni az emberek saját közegét. Ezt a stúdiómunka nem teszi lehetővé”

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: The Damm family in their car, Los Angeles, California, 1987 © Mary Ellen Mark, Courtesy of The Mary Ellen Mark Foundation and Howard Greenberg Gallery

– mondta el a művész egy interjúban. A kiállításon megtekinthetőek a Ward 81 című sorozat képei – amelyek egy oregoni állami elmegyógyintézetben élő nőkről készültek –, a Falkland Road című sorozat, amely a mumbai szexmunkásokról szóló riport képanyagát tartalmazza, és a Mother Teresa's Missions of Charity című sorozat, amely az önfeláldozás témáját járja körül. Az Indian Circus címet viselő projekt egy utazó cirkuszi családokat ábrázoló sorozatot reprodukált, míg a Tiny: Streetwise Revisited című munkája Erin Charles történetéről mesél, akit tizenhárom éves korától fényképezett mintegy harminc éven keresztül. Ezeknek az alázattal végzett munkáknak állít emléket, és teszi elérhetővé a C/O Berlin nagyszabású Mary Ellen Mark kiállítása.

0103

Fotó: Mary Ellen Mark: Dog trainer, Old Delhi, India, 1979 © Mary Ellen Mark, Courtesy of The Mary Ellen Mark Foundation and Howard Greenberg Gallery

Jegyzetek

Mary Ellen Mark – Encounters
C/O Berlin
2023. szeptember 16. – 2024. január 18.