Menü

Az élet ritmusa – a Portrait of Humanity 6. kiadásának győztes egyéni fényképei

24 • 08 • 13Szabó Benedek

A Portrait of Humanity fotópályázat a Portrait of Britain kezdeményezésből indult, ám amíg utóbbi csak Nagy-Britanniára koncentrált, addig előbbi a világ minden tájáról fogad nevezéseket. Idén hatodik alkalommal szervezték meg a pályázatot, amelyre hat kontinens 23 országából érkeztek pályaművek, a zsűri most 30 fényképet, és további három sorozatot tüntetett ki. A zsűri célja az volt, hogy olyan műveknek adjanak megjelenési lehetőséget, amelyek a közös tapasztalatok, vagy éppen az egyéni élmények mentén mesélnek el egy történetet a világból.

Az egyedi fényképek kategóriájában a 30 nyertes között szerepel az angol James Clifford Kent különleges portréja, amelyet egy szülészorvosról készített. Kent 2023-ban több héten át követte a West Middlesex Egyetemi Kórház szülészeti osztályának életét, hogy fényképeivel a szülészeti ellátás fontosságát mutassa be. A felvételen keresztül nemcsak az egészségügyi dolgozók munkakörnyezetébe nyerhetünk bepillantást, hanem az ellátórendszer mögött álló emberek mindennapjaiba is. A kategória másik kiemelt alkotója Katerina Tsakiri, aki önarcképével arra tett kísérletet, hogy bemutassa saját testét ráktúlélőként. A felvétel a The Smiley Cut című sorozat része, amely azt dokumentálja, hogy a görög fotográfus hogyan nézett szembe a diagnózisával, és hogyan tudott meggyógyulni egy olyan betegségből, amely sok esetben halálos, így a művész saját történetének narrátorává vált.

0103

Fotó: Osaeloke, Portrait of Humanity vol. 6 single image winner © James Clifford Kent

0103

Fotó: The Smiley Cut, Portrait of Humanity vol. 6 single image winner © Katerina Tsakiri

0103

Fotó: China Town, Portrait of Humanity vol. 6 single image winner © Tom Ringsby

0103

Fotó: Georgia, Xave and Bo - hours before they became a family of five, Portrait of Humanity vol. 6 single image winner © Amy Lee Woodward

0103

Fotó: Harry with Mask, Portrait of Humanity vol. 6 single image winner © Debra Hurford Brown

0103

Fotó: Sisterhood, Portrait of Humanity vol. 6 single image winner © Mohmmed Sani Nuhu

0103

Fotó: Twins Maddy and Monette, Portrait of Humanity vol. 6 single image winner © Juliette Cassidy

0103

Fotó: You may veil us, but you will never dictate who we love, Portrait of Humanity vol. 6 single image winner © Mariam Magsi

0103

Fotó: Women at the Green Feast, Portrait of Humanity vol. 6 single image winner © Maria Gutu

0103

Fotó: Project Hope, Portrait of Humanity vol. 6 single image winner © Laura Pannack

0103

Fotó: Tamara Bronze, Portrait of Humanity vol. 6 single image winner © Dalila Coelho

A kilenc zsűritag által kiválasztott fényképek hamarosan egy nemzetközi vándorkiállítás részévé válnak, a legjobb műveket a lengyelországi Fotofestiwal, a londoni Four Corners, majd pedig az Indiai Fotográfiai Fesztivál fogja bemutatni.

Jegyzetek

A harminc egyéni pályamunka ezen a linken tekinthető meg.