Menü

Ezek voltak a 2024-es Arles-i Fotókönyv-díj nyertesei

24 • 10 • 03Kereszty Anna

Az Arles-i Fotófesztivál minden évben három kategóriában ítéli oda díjait. A Photo-Text Book Award azokat az alkotásokat díjazza, amelyekben a képek és a szövegek egyaránt jelentős szerepet játszanak a könyv művészi értékében. A Historical Book Awardot a legkiemelkedőbb tematikus vagy monografikus, dokumentarista könyvek kapják, míg az Author's Book Awardot a legjobb kortárs szerzői könyvek nyerik el. Idén összesen 122 könyv került jelölésre, amelyek mind kiállításra kerültek a fesztivál során.

0103

Fotó: A 2024-es Arles-i Fotókönyv-díj nyertesei

A PHOTO-TEXT BOOK AWARD kategória nyertese:
Tu ne meurs pas (Nem halsz meg)
Citoyens iraniens anonymes
Marie Sumalla & Ghazal Golshiri
Éditions GwinZegal & Tipping Expected
Guingamp, Franciaország, 2023.
Tervezés: Marine Le Thellec

0103

Tu ne meurs pas (Nem halsz meg).
Citoyens iraniens anonymes. Marie Sumalla & Ghazal Golshiri
Éditions GwinZegal & Tipping Expected Guingamp, Franciaország, 2023
Tervezés: Marine Le Thellec

A PHOTO-TEXT BOOK AWARD kategórianyertes könyve az iráni politikai rezsim erőszakos elnyomásáról és a nők szabadságért folytatott küzdelméről mesél. A válogatás egy fiatal lány halálesetéről és az ezt követő felkelésről tesz vallomást. Mahsa Aminit 2022-ben azért tartóztatták le, mert öltözködése nem felelt meg az Iráni Iszlám Köztársaságban előírtaknak. A rendőrségi őrizetben ütéseket kapott a fejére, amitől kómába esett, majd meghalt. Az ügy felbőszítette az iráni népet és kirobbantott egy lázadást, melynek során a résztvevők fényképeztek és filmeztek. A könyv ezekből  a lázadások során készített a fényképekből és a videókból kiragadott pillanatképekből épül fel. A könyv szerzői Ghazal Golshiri és Marie Sumalla a Le Monde-nál dolgoznak újságíróként és képszerkesztőként.

0103

Fotó: © Marie Sumalla & Ghazal Golshiri

A PHOTO-TEXT BOOK AWARD kategória különdíjazottja:
State of Emergency (Vészhelyzet)
Max Pinckers
Hans Theys, Rose Miyonga, Julius Kimari, Wangui Kimari és Suhayl Omar
Auto-édition
Bruxelles, Belgique, 2024.
Tervezés: Rudy Latoir

A PHOTO-TEXT BOOK AWARD kategória különdíjas könyve arra keresi a választ, miként képesek a fényképek és az archívumok a történelmi narratíva kialakítására, az igazság ábrázolására vagy éppen manipulálására. A State of Emergency, Max Princkers és a kenyai a Mau Mau-háború veteránjainak tíz éve tartó együttműködése. A belga fotográfus kutatási projektjében a szándékoltan töredékes, brit gyarmati archívumokat vizsgálta, melyeket a 1950-es években részben titkosítottak, torzítottak vagy éppen megsemmisítettek. A brit gyarmati történelem vakfoltjait a közösség tagjainak portréival, illetve a háború meghatározó helyszíneinek dokumentációjával egészíti ki. A szerzői kiadásban megjelent könyv a brit Nemzeti Levéltárból, Kenyából és a londoni Archive of Modern Conflict-ből származó történelmi dokumentumokat fonja össze a háborút túlélők élményeivel és a veteránok elbeszéléseivel, ezzel új perspektívába állítva ezt a függetlenségi küzdelmet.

0103

State of Emergency (Vészhelyzet)
Max Pinckers Hans Theys, Rose Miyonga, Julius Kimari, Wangui Kimari és Suhayl Omar
Auto-édition Bruxelles, Belgique, 2024
Tervezés: Rudy Latoir

0103

Fotó: © Max Pinckers

A HISTORICAL BOOK AWARD kategória nyertese:
‘89 Tiananmen
Kan Tai Wong
Zen Foto Galéria
Tokió, Japán, 2024.
Tervezés: Raven & Persimmon Studio

0103

‘89 Tiananmen
Kan Tai Wong
Zen Foto Galéria Tokió, Japán, 2024
Tervezés: Raven & Persimmon Studio

A HISTORICAL BOOK AWARD kategória nyertese, a ‘89 Tiananmen című könyv,  Kan Tai Wong Tienanmen téri diáktüntetéseken készített  fényképeinek legújabb kiadása. Az 1957-ben született  kínai fotóriporter 1989 áprilisában egy pekingi sportversenyről tudósítva lett szemtanúja a kínai történelem legnagyobb demokráciapárti diákmozgalmának, amelyet egészen az kibontakozástól a leverésig fényképezett, együtt élve a diákokkal. A képek nemcsak történelmi jelentőségűek, hanem egyedülálló intim betekintést nyújtanak a tüntető diákok elhivatottságába. A legújabb kiadás az történtek 35. évfordulójának alkalmából jelent meg új formátumban, a fotográfus korábbi kiadásaiban szereplő szövegeivel kísérve.

0103

Fotó: © Kan Tai Wong

A HISTORICAL BOOK AWARD kategória különdíjazottja:
Les souvenirs des autres (Mások emlékei)
Akihiko Okamura
Trish Lambe, Pauline Vermare, Masako Toda, Seán O'Hagan & Kusi Okamura
Atelier EXB
Párizs, Franciaország, 2024
Tervező: François Dézafit

Ez a könyv először mutatja be a huszadik század egyik kiemelkedő háborús fotográfusának, Akihiko Okamurának Írországban készített fényképeit. A japán fotográfus 1969-ben költözött családjával Délkelet-Ázsiából Dublinba, ahol mindennapi életét dokumentálta, majd figyelme egyre inkább az ország északi részén folytatott függetlenségi harcok felé fordult. A háborús élet abszurditását egyedülállóan ragadja meg életművének ez a ritkán vizsgált, ám jelentős szelete. A japán fotográfiai stílus egyszerűsége és a képek finom tónusú színei érdekes kontrasztot alkotnak a téma dramatikusságával. A képek mellé neves fotó történészek esszéi olvashatóak a kiadásban.

0103

Les souvenirs des autres (Mások emlékei)
Akihiko Okamura Trish Lambe, Pauline Vermare, Masako Toda, Seán O'Hagan & Kusi Okamura
Atelier EXB Párizs, Franciaország, 2024
Tervező: François Dézafit

AZ AUTHOR'S BOOK AWARD kategória nyertese:
The Last Safe Abortion (Az utolsó biztonságos abortusz)
Carmen Winant
SPBH Editions
London, Egyesült Királyság, 2024.
Tervezés: Brian Paul Lamotte

Carmen Winant amerikai művész megható képgyűjteménye az abortusz társadalmi és politikai fontosságáról szól. A színes fotóalbumhoz hasonlító könyvben a művész saját fotói keverednek személyes és intézményi archívumok anyagaival. A nagy táblákra rendezett képek bepillantást nyújtanak az abortusz gondozásban dolgozók mindennapjaiba. Az egészségügyre jellemző rutin cselekedetek bemutatása mellett az alkalmazottak gondoskodó, érdekvédő és közösségépítő munkájáról is vallomást tesz, felhívva a figyelmet egy olyan alapvető jogra, amely az Egyesült Államokban mindössze 50 évig (1973 és 2022 között) volt megengedett.

0103

The Last Safe Abortion (Az utolsó biztonságos abortusz)
Carmen Winant
SPBH Editions London, Egyesült Királyság, 2024
Tervezés: Brian Paul Lamotte

0103

Fotó: © Carmen Winant

AZ AUTHOR'S BOOK AWARD kategória különdíjazottja:
On The Geography of Green (&) (A zöld földrajzáról)
Linarejos Moreno
Marta Dahó, Semíramis Gonzalez & Juan Francisco Rueda
Editorial RM
Barcelona, Spanyolország, 2023.
Tervezés: Hermanos Berenguer, Linarejos Moreno

0103

On The Geography of Green (&). (A zöld földrajzáról)
Linarejos Moreno Marta Dahó, Semíramis Gonzalez & Juan Francisco Rueda
Editorial RM Barcelona, Spanyolország, 2023
Tervezés: Hermanos Berenguer, Linarejos Moreno

Linarejos Moreno könyve fotográfia és az adat vizuális reprezentációját állítja szembe egymással. Ez az interdiszciplináris projekt földrajzot és művészetet keresztezve kérdőjelezi meg a táj érzékelését, kulturális reprezentációját. A spanyol képzőművész Texasban, Arkansasban és Louisianában olyan elhagyatott autósmozikat fényképezett, melyeket időközben visszahódított a természet. A tájképeket az amerikai kontinens egyik korai felfedezőjének, Alexander von Humboldt-nak a tudományos módszertanából inspirálódva, a területre vonatkozó adatok vizuális megjelenítésével ötvözte.

0103

Az On The Geography of Green című könyből

Jegyzetek

A 2024-es Arles-i fotófesztivál kiállításainak képeiből egy korábbi cikkünkben látható válogatás.