Menü

Elstartolt a Fotóhónap, ezekre a fotókiállításokra is érdemes ellátogatni az ősz folyamán

20 • 10 • 16Punkt

A Magyar Fotóművészek Szövetsége idén ősszel is megrendezi kortárs és történeti kiállításokat bemutató eseménysorozatát, a Fotóhónapot. A fotófesztivál idén rekordszámú, 55 programmal várja az érdeklődőket, fókuszban egy történeti kiállítással, mely Robert Doisneau életművét mutatja be.

A tavalyi évhez hasonlóan – amikor a japán provokatív fotográfus, Nobuyoshi Araki kiállítását láthattuk – idén is egy nagy érdeklődésre számot tartó tárlat áll a Fotóhónap középpontjában: Robert Doisneau életműkiállítása 2021 januárjáig látogatható a Mai Manó Házban. A francia humanista fotográfustól két különböző kiállítási anyagot tekinthetünk meg, az első emeleten a fekete-fehér fotográfiák az 1930-as évektől, Doisneau legkorábban készített alkotásaitól követik végig fotográfiai nyelvezetének kialakulását, a második szinten a Palm Springs, egy kirobbanóan színes képanyag fogad minket, melyet 1960-ban a Fortune Magazine megrendelésére készített a fotográfus, és amely a kaliforniai sivatagi város lakóinak fényűző életét mutatja be.

0103

Robert Doisneau: Fehér autó és ecset, Palm Springs, 1960, 42x62 cm, c-print, dibond © Atelier Robert Doisneau

2020-ban mintegy 55 esemény került a Fotóhónap sokszínű programjába: a kiállítások mellett tárlatvezetések és szakmai előadások kísérik az október közepétől november végéig tartó időszakot. A Magyar Fotóművészek Szövetsége fotográfiai ösztöndíját elnyert alkotók hagyományosan ismét az Art Market Budapesten mutatják be alkotásaikat, továbbá idén a két legnagyobb sajtófotó kiállítás is csatlakozott a Fotóhónaphoz: A World Press Photo 2020 Kiállítás és a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

Fotótörténeti szempontból izgalmas kiállításokat is találunk a programban: Besnyő Éva Személyes távolság című kiállítása a Kassák Múzeumban, Pinczehelyi Sándor: Csillagcipelés című tárlata az acb Galériában, vagy az esztergomi Tár-Lak Szalonban megrendezésre kerülő STB-Team Szinopszis (1973-2013) című kiállítása.

0103

Szász Lilla: Szerelem történetek, részlet a sorozatból, 2009-2020, Gyula és Vitya, színes negatív, analóg nagyítás

0103

Radek Brousil: Can you still Feel the Butterflies? 1., 2020., digitális print, 50 x 70 cm © A művész és a Glassyard Gallery jóvoltából

A történeti tárlatok mellett a programban olyan kortárs alkotók egyéni kiállításai is szerepelnek, mint Perlaki Márton, aki Puha sarkok címmel a Trafó Galériában mutat be önálló kiállítást, Szolga Hajnal Blindage című folyamatosan bővülő kiállítása az Igor Metropolban, Bohus Réka Ami maradt című kiállítása a TOBE Galleryben, vagy Radek Brousil cseh képzőművész Volt ott egy kórus… című tárlata a Glassyard Galériában. Csoportos és együttműködéseken alapuló kortárs tárlatok is szerepelnek a Fotóhónapon, Czigány Ákos Néma Júliával közösen létrehozott Dobozember című tárlata a Várfok Project Roomban látogatható, Szász Lilla Maria Do Mar Rêgóval közös kiállítása A Szerelemről novembertől tekinthető meg a 2B Galériában. A teljes program elérhető a Fotóhónap honlapján.