Menü

„Képeim a természet elvesztését siratják.” – Edward Burtynsky kapta a 2022-es Outstanding Contribution to Photography díjat

21 • 11 • 25Baki László

A 2008-ban alapított Outstanding Contribution to Photography (Kimagasló hozzájárulás a fotográfiához) díjat olyan neves fotográfusoknak ítélik oda, akik jelentős hatást gyakoroltak a fotóművészet területére. Az elismerést a World Photography Organization évente osztja ki. A nívós díjat eddig olyan alkotók kapták meg, mint Marc Riboud (2009), Eve Arnold (2010), William Klein (2012), William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark (2014), Elliott Erwitt (2015), Martin Parr (2017) és Graciela Iturbide (2021). A díjazottak olyan felejthetetlen képeket készítettek, amelyek napjainkban is éppen annyira magával ragadnak, oktatnak és inspirálnak minket, mint amikor megszülettek.

A 2022-es Outstanding Contribution to Photography díjat a kanadai fotóművész, Edward Burtynsky nyerte el. A november 24-i bejelentésnél elhangzott, hogy Burtynskyt a világ legkiválóbb kortárs fotográfusai között tartják számon, aki a legismertebb képein ipari tájakat és a tágabb értelemben vett környezeti válságot dokumentálja.

0103

Fotó: Edward Burtynsky: Phosphor Tailings Pond #4, Near Lakeland, Florida, USA, 2012 © Edward Burtynsky, 2021 Sony World Photography Awards

Munkájának elismerését így kommentálta Edward Burtynsky a World Photography Organization oldalán:

„Nagyon izgatott vagyok, hogy nekem ítélték ezt a díjat. Az elmúlt 40 évben végzett munkám megadta nekem azt a kiváltságot, hogy láthassam a világot, megértsem a problémáit, amelyekkel szembesülünk, és a fényképezőgépemmel tanúsítsam mindezt. A tervezett kiállításon szereplő fényképeimre legjobb egy munkadarabként tekinteni, mert ezek együtt siratják a természet elvesztését.”

Az Outstanding Contribution to Photography díj részeként a londoni Somerset House-ban 2022. április 15. és május 2. között lesz látható Burtynsky kiállítása. A művész által készített válogatás kiemeli négy évtizedes karrierjének legfontosabb munkáit és témáit. Ide tartoznak az Antropocén (2018) című sorozatának epikus jelenetei, mely a jelenlegi geológiai korszakunk javasolt elnevezéséből vette nevét, és az emberi tevékenység, valamint annak a Földre és rendszereire gyakorolt ​​mélyreható hatását vizsgálja.

0103

Fotó: Edward Burtynsky: Salt Pans #18, Little Rann of Kutch, Gujarat, India, 2016 © Edward Burtynsky, 2021 Sony World Photography Awards

„Miközben arra törekszünk, hogy megfeleljünk egyre népesebb és meglehetősen szomjas civilizációnk növekvő igényeinek, alapjaiban formáljuk át a Földet.

A bolygó uraiként betöltött új szerepünk és hatalmunk lehetővé teszi saját végzetünk alakítását is. Meg kell tanulnunk, hogy már tetteink pillanatában szem előtt tartsuk a hosszú távú következményeket.

Azt remélem, hogy ezek a képek elősegítik az együttgondolkodást erről a túlélésünk szempontjából oly fontos elemről, amelyet sokszor olyannyira készpénznek veszünk – amíg el nem fogy.” – írta a kanadai fotóművész, Edward Burtynsky Water című sorozatáról, mely az ember formálta tájat mutatja be lenyűgöző légifelvételeken.

0103

Fotó: Edward Burtynsky: Saw Mills #2, Lagos, Nigeria, 2016 © Edward Burtynsky, 2021 Sony World Photography Awards

„Nekem fotográfusként, és úgy érzem mindannyiunknak el kell kezdenünk minden tehetségünkkel és gondolkodásmódunkkal azzal foglalkozni, ami szerintem valószínűleg korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy hogyan boldoguljunk az energiaválsággal.”

– mondta a világhírű fotográfus TED előadásában, mely magyar felirattal is megtekinthető.