Menü

Ahol a világ elolvad – az Északi-sarkvidék titkai Ragnar Axelsson fotóalbumában

23 • 08 • 17Szabó Benedek

A Kehrer Verlag művészeti könyvkiadó gondozásában megjelent Where the World is Melting című könyv az azonos című kiállítás alkalmából került kiadásra, és először nyújt betekintést az izlandi fotográfus, Ragnar Axelsson életművébe, akinek fekete-fehér képein az Északi-sarkvidék elemi erejét, és az ott élő emberek mindennapjait láthatjuk. Az ember és a természet kapcsolata azért is foglalkoztatja a művészt, mert több évtizedes munkája alatt saját szemével is láthatta, mekkora változást hozott a globális felmelegedés.

Ragnar Axelsson – aki több mint negyven éve fényképez – 1976 óta a Morgunbladid riportere, emellett szabadúszóként dolgozott Lettországban, Litvániában, Mozambikban, Dél-Afrikában, Kínában és Ukrajnában. Fényképei a LIFE, a Newsweek, a Stern, a National Geographic, a Time és a Polka című lapokban jelentek meg, és számos kiállításon szerepeltek.

A RAX néven is ismert művész legtöbbet az Északi-sarkvidék legtávolabbi régióiban fényképezett. Az itt készült fényképei mögött az a szilárd meggyőződés áll, hogy az Északi-sarkvidék lakosságának hagyományos kultúrája eltűnőben van. Az album képei éppen ezért azokra az emberekre szeretne figyelmet irányítani, akiket az éghajlatváltozás arra kényszerít, hogy életmódjukat a változó körülményekhez igazítsák, vagy akár végleg feladják.

0103

Ragnar Axelsson: Where the World is Melting
Kehrer Verlag
Texts by Ragnar Axelsson, Isabel Siben Designed by Einar Geir Ingvarsson
Hardcover. 24,5 x 29,4 cm. 224 pages. 149 duotone illustrations
ISBN 978-3-96900-064-9

,,Amikor elkezdtem fényképezni az északi-sarkvidéki életet, a célom csak annyi volt, hogy dokumentáljam, milyen ott élni. Azonban amikor többévnyi munka után visszanéztem az azonos helyeken készült fényképeimet, rájöttem, hogy itt valami visszafordíthatatlan történik. A Grönlandon készített első képeimen csak jeget látunk, de a későbbieken már csak a nyílt víz látható. Ez volt számomra a fordulópont, ekkor döntöttem el, hogy ezt a világot szeretném megörökíteni.”

Az album – amely tizenöt év fotográfiáiból mutat be válogatást – az észak-kanadai inuit vadászait, a Feröer-szigetek és Grönland őslakosait, Izland halászait, valamint az észak-skandináviai és szibériai őslakosokat örökíti meg. Az itt készült munkákat főleg a művész szemléletmódja kapcsolja össze, mivel különböző műfajú képek formájában jelennek meg. Az album portréi, illetve az őslakosok mindennapjait bemutató képei gyakran olyan kompozíciót mutatnak, amely az emberi és a természeti lépték közötti nagyságrendi különbséget hangsúlyozzák. A végtelen tájban szinte elvesző alakok és épületek mutatják meg, hogy a táj hogyan uralkodik minden felett, ami a zord körülményeknek még ellen tud állni.

A kötet fejezetekbe foglalja a különböző helyszíneket is, miközben szintén egymástól elválasztva mutatja be azokat a tájképeket is, amelyek a még érintetlen környezetet mutatják meg. A monumentális, erős kontraszttal dolgozó fényképek azonban nem fedik fel teljes egészében a havas tájak minden titkát. A rejtélyes, csak részben előtűnő természeti formák – hegycsúcsok, gleccserek, folyók – inkább enigmatikus hatást keltenek. A tájak így csak részben kerülnek közel a nézőhöz, amivel megismerhetetlenek maradnak, de éppen ezáltal válnak igazán kanti értelemben fenségessé.

A fotóalbumot a nagyközönség és a szakma is lelkesen fogadta. A fotográfus nemrég felkerült a Prix Pictet-díj jelöltjeinek listájára, amely a fotográfia és a fenntarthatóság egyik legfontosabb díja.

0103

Fotó: Ḿyrdalssandur, Iceland, 1996 © Ragnar Axelsson

0103

Fotó: Horse Rescue, Skarðsheiði, Iceland, 1990-es évek © Ragnar Axelsson

0103

Fotó: Jonas Madsen, Sandey, Faroe Islands, 1989 © Ragnar Axelsson

0103

Fotó: Farmer Guðjón Þorsteinsson, Mýrdalur, Iceland, 1995 © Ragnar Axelsson

0103

Fotó: Mikide Kristiansen, Thule, Greenland, 1999 © Ragnar Axelsson

0103

Fotó: Masauna Kristiansen, Thule, Greenland, 1987 © Ragnar Axelsson

0103

Fotó: Glacier River, Highlands, Iceland, 2020 © Ragnar Axelsson

0103

Fotó: Kötlujökull Melting, Iceland, 2021 © Ragnar Axelsson

0103

Fotó: Sermiliqaq, Greenland, 1997 © Ragnar Axelsson

0103

Fotó: Hálfdán Björnsson, Kvísker, Iceland, 1968 © Ragnar Axelsson

0103

Fotó: Aleksandr on the Tundra, Siberia, 2016 © Ragnar Axelsson

0103

Fotó: Nenet’s Camp Side, Siberia, 2016 © Ragnar Axelsson

Jegyzetek

Az album megrendelhető a Mai Manó Könyvesboltban.

Ragnar Axelsson: Where the World is Melting
Texts by Ragnar Axelsson, Isabel Siben Designed by Einar Geir Ingvarsson
Hardcover. 24,5 x 29,4 cm. 224 pages. 149 duotone illustrations
ISBN 978-3-96900-064-9