Menü

Ki készítette ezeket a képeket? Promptográfus vagy fotográfus?

24 • 02 • 04Baki László

Mit tudunk a metaverzumról és a mesterséges intelligenciáról? Mennyire ismerjük és mennyire tartunk tőle? Amennyiben használjuk ezeket a technológiákat, akkor mire és hogyan? A Deloitte legfrissebb Digital Consumer Trends kutatásában ezekre a kérdésekre volt kíváncsi. A kutatás során kiderült, hogy egyre többen ismerik a technológiákat, a felhasználók száma emelkedik, azonban több fontosabb kérdésnél is jelen van a tanácstalanság a hazai kitöltők körében. A mesterséges intelligencia segítségével történő képgenerálás területének szabályozása még gyerekcipőben jár, pedig egyre időszerűbb lenne, hogy egyértelműen beazonosíthatóak legyenek a promptok segítségével készült képek. 

Amikor az új generációs mesterséges intelligencia 2022 végén berobbant a köztudatba, a társadalmunk a pániktól a féktelen lelkesedésen át sokféleképpen reagált. Az AI használatával kapcsolatos panaszos vélemények lényege többnyire a technológia felépítésének módja volt: mint ismert, több milliárd képet és adatot töltöttek le az internetről, hogy megalkossák azokat az algoritmusokat, amelyek szintetikus képeket hoznak létre. Viszont a felhasznált adatok között több milliárd szerzői joggal védett fotó szerepelt, amelyek tulajdonosaitól nem kérdezték meg, hogy hozzájárulnak-e az ilyen típusú felhasználáshoz.

Fotográfusok, képzőművészek, filmesek és más kreatív alkotók követelik a mesterséges intelligencia ipar szabályozását, és egyértelműen lopásnak nevezik az algoritmusok képzése érdekében végzett internetes adatgyűjtést. Eközben a technológiai cégek másképp látják a helyzetet: az OpenAI, a Meta és a Google elégedett a jelenlegi helyzettel, és úgy gondolják, hogy az internetről származó tartalmak felhasználása a mesterséges intelligencia rendszerek betanítására a „tisztességes felhasználás” doktrínája alá tartozik.

Az Everypixel Journal által készített tanulmány szerint 2022 óta 15 milliárd mesterséges intelligenciával készült kép született, miközben a fotográfusoknak – az első fénykép elkészültének időpontjától számítva – 150 év kellett ahhoz, hogy ugyanennyi fényképet alkossanak. A mesterséges intelligencia segítségével generált képek szabályozása már tavaly elkezdődött, de még nincs egységes szabályrendszer az ily módon készült képek kiszűrésére.

Mai cikkünkben olyan képeket mutatunk, melyeket vagy fotográfusok készítettek analóg vagy digitális kamerával vagy promptográfusok hozták létre kulcsszavaikkal az AI segítségével. De vajon melyik melyik? Az, hogy egy alkotás fotográfus vagy promptográfus munkája-e, az adott kép sorszámára kattintva derül ki. Ha az eredeti cikkben látható képaláírásban szerepel az AI (vagy arra utaló) kifejezés, akkor a képet a mesterséges intelligencia generálta, míg ennek hiányában biztosak lehetünk abban, hogy valóban fotót látunk. 

1.
© Petra Collins: A Miért Vagy Te, Ha Lehetsz Én Is? sorozatból

0103

© Petra Collins

0103

© Phil Toledano

2.
© Phil Toledano: From the series "Another America"

3.
© Richard Mosse: Broken Spectre, Roraima

0103

© Richard Mosse

0103

© Mészáros T. László

4. © Mészáros T. László: Üzenet

5.
© Kovács Edmond: Cím nélkül, részlet a Szereposztás című sorozatból

0103

© Kovács Edmond

0103

© Prateek Arora

6.
© Prateek Arora: Every family has its demons

7.
© Carlijn Jacobs

0103

© Carlijn Jacobs

0103

© Ákos Levente

8.
© Ákos Levente: Részlet az ln Memoriam D Uedd Udd sorozatból

9.
© Carolyn McKay: Ghost Motel 01

0103

Fotó: © Carolyn McKay

0103

Fotó: © Arthur Tress

10.
© Arthur Tress: Bride and Groom